Μύθοι και αλήθειες για την απονεύρωση.
Η απονεύρωση ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία είναι μια από τις οδοντιατρικές θεραπείες που προξενούν μεγάλο φόβο στους ασθενείς. Η ιδέα και μόνο πως κάποιος θα «τροχίσει» το δόντι για να «βγάλει» το νεύρο ίσως να τους κρατήσει μακριά από τον οδοντίατρο και σε συνεχή πόνο.
Είναι πολύ σημαντικό πριν αναλύσουμε τα περί απονεύρωσης να καταλάβουμε ότι: Όλοι οι ασθενείς και όλα τα δόντια δεν είναι ίδια. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές αλλά αυτές έχουν διαφορετική εφαρμογή και αποτελέσματα εξατομικευμένα για κάθε περιστατικό
Πάμε όμως να δούμε κάποιες αλήθειες και μύθους για την ενδοδοντική θεραπεία.
- Η απονεύρωση πάντα πονάει.
Μύθος. Αυτό εξαρτάται απολύτως από την αρχική κατάσταση του δοντίου πριν την θεραπεία. Πολύ σπάνια η διαδικασία θα προκαλέσει πόνο εάν ο οδοντίατρος έχει αναισθητοποιήσει σωστά την περιοχή.
Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου είτε ο πολφός (το «νεύρο» του δοντίου) είναι πολύ μολυσμένος ή υπάρχει κάποια κύστη γύρω από τις ρίζες του δοντιού που δεν αφήνει το αναισθητικό να επιδράσει. Και πάλι οι περίπτωση πόνου δεν είναι συνήθης.
- Η απονεύρωση είναι 100% επιτυχής θεραπεία.
Μύθος. Δυστυχώς η απονεύρωση δεν είναι 100% επιτυχής θεραπεία. Τα βακτήρια που έχουν μολύνει τον πολφό του δοντίου μπορεί να έχουν διεισδύσει στα τοιχώματα του ριζικού σωλήνα (εκεί που «ζει» το νεύρο του δοντιού) με αποτέλεσμα ο επιτυχής καθαρισμός τους να είναι αδύνατος.
Τα ποσοστά επιτυχίας μιας ενδοδοντική θεραπείας που έχει γίνει από γενικό οδοντίατρο είναι πάνω από 70% κι αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί από ενδοδοντιστή (εξειδικευμένο οδοντίατρο στις απονευρώσεις) έχουν ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80%
- Μετά την απονεύρωση είναι ιδανικό να βάλω θήκη στο δόντι.
Αλήθεια. Με τα την ενδοδοντική θεραπεία το δόντι αφυδατώνεται. Είναι λοιπόν ιδανικό να μην αφήνουμε το δόντι ακάλυπτο και να βάζουμε θήκη.
- Όλες οι απονευρώσεις γίνονται από τον γενικό οδοντίατρο;
Όλοι οι γενικοί οδοντίατροι είναι εκπαιδευμένοι για να κάνουν απονευρώσεις. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις δοντιών με παθολογικά ευρήματα τα οποία απαιτούν εξειδικευμένο ενδοδοντιστή.
Το κόστος της θεραπείας με το ειδικό μπορεί να είναι υψηλότερο του γενικού οδοντιάτρου αλλά σίγουρα τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας είναι υψηλότερα.