Ουλίτιδα: Μύθοι και αλήθειες
Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που αγνοούν σημάδια των νόσων των ούλων με αποτέλεσμα όταν αυτά προχωρήσουν να είναι πια αργά ακόμα κ για τα δόντια. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή με κάποιες βασικές πληροφορίες.
Τι είναι λοιπόν η ουλίτιδα; Ουλίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος των ούλων η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα κατακράτησης οδοντικής μικροβιακής πλάκας κι αμέλειας της στοματικής μας υγιεινής.
Το πρώτο λάθος που συνήθως κάνουν οι ασθενείς είναι να αγνοήσουν την αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Συνήθως σταματούν να βουρτσίζουν νομίζοντας πως το αίμα προέρχεται από πολύ δυνατό βούρτσισμα. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να αφήνουν μια νόσο να εξελίσσεται κ να προχωρά κάτω από τα ούλα στο λεγόμενο περιοδόντιο.
Ένα δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε πως τα ούλα μας δεν ματώνουν άρα αυτόματα είναι υγιή. Δυστυχώς όμως κάποιες συνήθειες όπως για παράδειγμα το κάπνισμα μπορούν να καμουφλάρουν προειδοποιητικά σημάδια των ασθενειών των ούλων όπως είναι η αιμορραγία ή η ερυθρότητα.
Στην θετική πλευρά των πραγμάτων τώρα, εάν η ουλίτιδα διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Η θεραπεία της ουλίτιδας δεν έχει να κάνει μόνο με το καλύτερο βούρτσισμα. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο μας για διάγνωση, καθαρισμό και σαφείς οδηγίες για την εξέλιξη και την διάρκεια της θεραπείας. Εάν τώρα η ουλίτιδα δεν θεραπευθεί τα πράγματα γίνονται κάπως πιο περιπλοκά γιατί εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Εκεί πέρα από την συνίζηση των ούλων μπορεί να έχουμε κινητικότητα και σε προχωρημένες περιπτώσεις απώλεια δοντιών κ οστού.
Συνεχίζονται τώρα για την ουλίτιδα, πολλοί πιστεύουν πως εάν τα ούλα υποστούν υφίζηση με την κατάλληλη στοματική υγιεινή μπορούν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πραγματικότητα καθώς μετά την απώλεια των ούλων αυτά δεν επανέρχονται. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν όταν χάσουμε ουλικό ιστό δεν είναι μόνον η ευαισθησία. Όταν η ρίζα του δοντιού είναι εκτεθειμένη στο στοματικό περιβάλλον μπορεί να τερηδονιστεί ευκολότερα από ότι η αδαμαντίνη. Εάν η ρίζα τερηδονιστεί ,επειδή ο ιστός κατασκευής είναι διαφορετικός κ πιο ῾μαλακός῾, η τερηδόνα μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στα άδυτα της ουλίτιδας, πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως τα ούλα τους αρχίσαν να αιμορραγούν στην εγκυμοσύνη. Αυτό είναι αλήθεια αλλά όχι επειδή η εγκυμοσύνη προκαλεί ουλίτιδα αλλά γιατί οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χειροτερεύουν την κατάσταση της προ υπάρχουσας νόσου. Άρα οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές με την στοματική τους υγιεινή κ να επισκέπτονται συχνότερα τον οδοντίατρο.
Τέλος μια άλλη ευπαθής ομάδα ως προς τις περιοδοντικές νόσους είναι οι ασθενείς με διαβήτη. Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης περιοδοντικών νόσων όπως η ουλίτιδα κι η περιοδοντίτιδα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονής αλλά και καθυστερεί την επούλωση των ιστών. Γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να επισκέπτονται συχνά των οδοντίατρό τους και να έχουν άριστη στοματική υγιεινή.