Πως να ξεπεράσω τον φόβο για τον οδοντίατρο;
Είναι καθολικά γνωστό πως ο φόβος για τον οδοντίατρο βασανίζει και μικρούς και μεγάλους, τους μικρούς λόγω άγνοιας και τους μεγάλους λόγω μιας κακής παλαιότερης εμπειρίας.
Η αλήθεια είναι πως όλοι νιώθουν ευάλωτοι στην οδοντιατρική καρέκλα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν είσαι ξαπλωμένος σε ένα όχι κ τόσο φιλικό περιβάλλον να νιώσεις ανασφάλεια κ φόβο.
Υπάρχουν όμως λύσεις για να νιώσουμε καλύτερα; Τι κόλπα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αυτή την επίσκεψη όσο πιο άνετη γίνεται;
Ας δούμε λοιπόν τι προτείνει μια οδοντίατρος που φοβάται τον οδοντίατρο…
Αρχικά είναι πολύ βασικό να έχουμε έναν μόνιμο οδοντίατρο, έναν άνθρωπο που εμπιστευόμαστε και μας εμπνέει και δεν είναι απλά οικογενειακή κληρονομιά. Οπότε είναι πολύ βασικό να έχουμε για οδοντίατρο ένα πολύ φιλικό κι ευγενικό πρόσωπο.
Συνεχίζοντας, το επόμενο βασικό τρικ είναι να ζητήσουμε εξηγήσεις. Πριν αλλά και κατά την διάρκεια της θεραπείας ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει τι συμβαίνει και τι κάνει βήμα βήμα. Έτσι πρώτον ο εγκέφαλος σας θα σταματήσει να φτιάχνει ιστορίες για ενέσεις και πόνο και δεύτερον θα ξέρετε πιο είναι το επόμενο βήμα έτσι ώστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Πάντα είναι καλύτερο να ξέρουμε τι μας περιμένει και τι θα νιώσουμε.
Τρίτο τρικ, πάρτε τον έλεγχο. Ζητήστε από τον οδοντίατρο σας να σηκώνετε το αριστερό σας χέρι εάν κάτι πονάει, ένα δεν νιώθετε άνετα με κάτι ή εάν απλώς θέλετε ένα διάλειμμα. Έχοντας τον έλεγχο αυτόματα νιώθετε και πιο ασφαλής γιατί ξέρετε πως η διαδικασία μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή.
Τέλος μια πολύ βασική κίνηση είναι η αποφυγή εύρεσης πληροφοριών για την θεραπεία σας από το διαδίκτυο. Κάτι που πρέπει όλοι οι ασθενείς να κατανοήσουν είναι ότι κάθε ασθενής, κάθε θεραπεία, κάθε δόντι και κάθε αποτέλεσμα θεραπείας βασίζεται αποκλειστικά στο άτομο και είναι απόλυτα εξατομικευμένα. Το διαδίκτυο απλά βρίσκει πληροφορίες από τις λέξεις κλειδιά που πληκτρολογείτε. Οι πληροφορίες αυτές συνήθως προέρχονται από διάφορους ιστότοπους που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.
Γι᾽αυτό εμπιστευθείτε τον γιατρό σας και την διαδικασία και να ξέρετε πως πολύ οδοντίατροι αγχώνονται περισσότερο από εσάς για το εαν εσείς είστε φοβισμένοι.